Home » Blog » 13 Tips om warm te blijven zonder de verwarming hoger te zetten

13 Tips om warm te blijven zonder de verwarming hoger te zetten

Tijdens de koudere perioden van het jaar kan het lastig zijn om warm te blijven zonder de verwarming hoger te zetten. Gelukkig zijn er methoden om je te helpen warm te blijven die geen verhoging van je energierekening met zich meebrengen. Sommige zijn dingen die je zelf kunt doen, andere zijn tips om de warmte van je ruimte te verbeteren.

Hier zijn 13 eenvoudige en kosteneffectieve manieren om warm te blijven.

Kleed je in laagjes

Iedereen weet dat je een trui, jas, en andere lagen moet aandoen als je bij koud weer naar buiten gaat. Hetzelfde principe kun je ook binnen toepassen. Lagen isoleren je lichaam en maken het gemakkelijker om je lichaamstemperatuur te regelen. Je kunt lagen toevoegen of weghalen als dat nodig is om comfortabel te blijven.

Draag dikke sokken of pantoffels

Als je je voeten warm houdt, voelt je hele lichaam warmer aan. Voor een extra behaaglijk gevoel trek je een paar ultra-warme wollen voorraden aan. Je kunt hier ook de beste elektrischte deken bekijken voor ultiem comfort. Of bewaar een paar pantoffels of schoenen om in huis te dragen, vooral als je de neiging hebt om koude vloeren te hebben.

Gebruik de oven en het fornuis om te koken

De oven en het fornuis genereren allebei warmte in je keuken. Daarom is het aan te bevelen om tijdens de warmere maanden no-cook en no-bake maaltijden te maken. Maar in de koudere maanden geldt het omgekeerde advies: Gebruik het fornuis en de oven vaak om warmte aan je huis toe te voegen.

Laat de oven open na het bakken

Telkens als je tijdens de koudere maanden je oven gebruikt, laat je hem open staan nadat je klaar bent met bakken. Zo kan de hete lucht ontsnappen en warmte aan de kamer toevoegen. Wees hier echter voorzichtig mee als je kinderen of huisdieren hebt; zorg ervoor dat ze niet bij de hete ovendeur of in de oven kunnen komen. En gebruik de oven nooit als primaire warmtebron, vooral niet als je toestel op aardgas werkt. Langdurig verbranden van aardgas kan het koolmonoxideniveau in je huis verhogen.

Geniet van een kop soep

Behalve je ruimte opwarmen, kun je ook jezelf van binnenuit opwarmen. Kies op koude dagen voor warme maaltijden, zoals een kop soep. En overweeg om je eigen soep te maken, uit het niets. Soep duurt meestal een tijdje om te koken, en de pruttelende pan op het fornuis wekt warmte op in de keuken.

Drink warme dranken

Behalve warme maaltijden kun je hetzelfde principe van jezelf van binnenuit opwarmen toepassen met je drankkeuzes. Houd koffie, thee, cider, warme chocolademelk, of je andere favoriete warme dranken bij de hand voor als je het koud hebt. De vloeistof zal behaaglijk aanvoelen bij het naar beneden gaan, en een hete mok is uitstekend geschikt om koude handen te verwarmen.

Gebruik een luchtbevochtiger

Vochtige lucht voelt over het algemeen heel wat warmer aan dan droge lucht. En de verwarming laten draaien in de koudere maanden kan je binnenlucht van zijn vochtigheid ontdoen. Om dit te compenseren kun je overwegen een luchtbevochtiger te gebruiken. Zoek naar de modellen waarmee je kunt kiezen tussen warme en koude lucht; ze kosten meestal meer, maar zijn het zeker waard voor de verwarmende werking.

Draai de plafondventilator om

Het lijkt misschien contra-intuïtief om een plafondventilator te gebruiken als je het koud hebt, maar het kan je juist helpen om je op te warmen. Laat je plafondventilator tijdens de koudere maanden op een lage snelheid met de klok mee draaien. Dit zal helpen om de warme lucht die naar het plafond stijgt weer naar beneden te duwen, naar de vloer.

Gebruik verwarmingskussens voor de magnetron

Verwarmingskussens zijn vrij goedkoop, en ze kunnen een enorm verschil maken als je het koud hebt. Gebruik een verwarmingskussen op je handen en voeten als je zit of ligt om je over het algemeen aanzienlijk warmer te voelen. Je kunt zelfs zelf een basis verwarmingskussen maken door gedroogde bonen in een stuk 100 procent katoenen stof te naaien, dat je dan in stappen van 30 seconden in de magnetron kunt leggen tot het op de gewenste temperatuur is.

Ontruim Warmteopeningen, Registers, en Radiatoren

Het is aan te bevelen je verwarmingssysteem jaarlijks te laten inspecteren, liefst voordat het koude weer aanbreekt en je er op moet vertrouwen om je huis te verwarmen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de warmte je ruimte voldoende kan verwarmen. Trek meubels, gordijnen en andere voorwerpen weg van warmte-openingen, registers, en radiatoren. Als ze geblokkeerd zijn, kan de warmte niet circuleren.

Laat de badkamerventilator niet draaien na het douchen

Omdat vochtigheid een ruimte warmer kan doen aanvoelen, sla je de badkamerventilator over als je doucht. Laat dan na het douchen de badkamerdeur wijd open, zodat de vochtigheid zich naar andere delen van je huis kan verspreiden. Als schimmel echter de neiging heeft in je badkamer te groeien door de hoge vochtigheid, overweeg dan de ventilator te gebruiken, althans voor een paar minuten.

Breng meer tijd boven door

Hete lucht stijgt op. Dus als je meerdere verdiepingen in je huis hebt, streef er dan naar meer tijd op de bovenverdieping door te brengen om te profiteren van de warmere lucht daar. Je zou zelfs je thuiskantoor of je TV tijdens de koudere maanden van beneden naar boven kunnen verplaatsen om het daar gezelliger te hebben.

Doe iets actiefs

Beweging wekt lichaamswarmte op. En er zijn veel manieren om je lichaamstemperatuur omhoog te krijgen door actief te zijn. Je kunt bijvoorbeeld het huis schoonmaken, sporten, een thuisreparatie aanpakken, of een spelletje spelen. Overweeg een timer te zetten als geheugensteuntje om af en toe op te staan en te bewegen, zodat je lichaam niet zo koud en stijf wordt dat je geen zin meer hebt om actief te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *