Als we mogen afgaan op CES 2022, zullen we dit jaar een heleboel fantastische nieuwe tv’s zien verschijnen. Nieuwe series komen echter vaak met nieuwe modewoorden en weergavetechnologieën – en dat kan een beetje verwarrend zijn als je er een wilt kopen.
Er zijn nieuwe OLED TV’s, Mini LED TV’s en zelfs MicroLED TV’s op komst, naast de TV’s die al op de markt zijn.
We leggen elk van de technologieën hieronder uit, inclusief hun unieke kenmerken, om u te helpen het allemaal te begrijpen.
OLED
Organic Light Emitting Diode-technologie – beter bekend als OLED – bestaat al bijna een decennium en wordt gebruikt in tv’s, maar ook in telefoons en andere draagbare apparaten met een klein scherm.
Het maakt gebruik van miljoenen kleine, gekleurde, zelfverlichtende pixels die afzonderlijk kunnen worden in- of uitgeschakeld, wat betekent dat donkere delen van een scherm diepgaander en meer meeslepend kunnen zijn, zonder dat de pixels in de buurt licht doorlaten. Omdat ze volledig kunnen worden uitgeschakeld, zijn de zwartniveaus zelfs beter dan bij de meeste andere schermen die momenteel op de markt zijn.
Het stroomverbruik is ook gebaat bij het ontbreken van een achtergrondverlichting – net als de diepte van een OLED TV, omdat het paneel slechts millimeter dik kan worden gemaakt. Sommige OLED TV’s hebben aparte media-aansluitdozen, waardoor het paneel vlak tegen een muur kan worden geplaatst. Enthusiast geworden voor een OLED tv? Je kan hier de beste oled tv vinden.
OLED TV’s staan ook bekend om hun uitstekende kleurverzadiging en nauwkeurigheid, hoewel de helderheid niet zo hoog is als die van LED TV’s in het topsegment.
Een ander nadeel van OLED-displaytechnologie is dat deze organisch is en dus minder lang meegaat dan de concurrentie. De pixeleffectiviteit kan vervagen en kan er na verloop van tijd minder helder of levendig uitzien. Dit kan echter vele jaren duren.
Misschien nog belangrijker om op te merken is dat OLED qua schermbehoud vergelijkbaar is met de oude plasma-tv-technologie. U kunt vaak zien dat statische beelden een tijdje blijven hangen. In het ergste geval kunt u zelfs te maken krijgen met permanente schermverbranding, hoewel tv-fabrikanten een aantal beveiligingen en maatregelen hebben ingevoerd om dit bij recentere modellen te helpen voorkomen.
Mini LED
Mini LED is een redelijk nieuwe technologie voor TV’s. Het is ook de enige hier die verwijst naar de achtergrondverlichting in plaats van de schermtechnologie zelf.
Een Mini LED backlight is vergelijkbaar met andere LED-technologieën die zich direct achter een LCD-substraat bevinden en, net als die, schijnt het licht door niet-zelfoplichtende pixels om u een beeld op het scherm te geven. In tegenstelling tot andere LED-achtergrondverlichtingen – zelfs plaatselijke dimmers – bestaat deze echter uit vele duizenden kleine LED’s die in meerdere, veel kleinere zones kunnen worden in- of uitgeschakeld.
LG’s huidige reeks Mini LED TV’s gebruikt bijvoorbeeld 30.000 LED’s in de achtergrondverlichting, die zich direct achter het LCD-scherm bevindt. Deze zijn gegroepeerd in ongeveer 2.500 zones, die naar behoefte nauwkeurig kunnen worden in- of uitgeschakeld, gedimd of helderder gemaakt.
Het voordeel van deze technologie ten opzichte van conventionele LED-achtergrondverlichting is dat ze nauwkeuriger kan zijn en daardoor betere zwartniveaus oplevert. Ook de kleurverzadiging en -nauwkeurigheid zijn beter (zoals het geval is wanneer u meer controle hebt over de donkere delen van een scherm). Er is ook minder lichtuitval, omdat de LED-zones veel kleiner zijn dan normaal.
Het eindresultaat is niet te vergelijken met OLED of MicroLED, die nog preciezer zijn doordat elke pixel zichzelf verlicht, maar je krijgt wel een veel beter beeld dan je gewoonlijk zou krijgen bij LED TV-technologie.
Een ander voordeel van Mini LED TV’s is dat ze het goedkoopst van de drie zijn om te produceren. Als gevolg daarvan kunnen de prijzen aantrekkelijker zijn.
MicroLED
Net als OLED maakt de MicroLED-technologie gebruik van zelfverlichtende pixels met meerkleurige miniatuur-LED’s die samen een zeer nauwkeurig beeld geven zonder dat achtergrondverlichting nodig is.
De prestaties zijn vergelijkbaar met die van OLED, vooral wat het zwartniveau betreft, omdat elke pixel naar believen kan worden in- of uitgeschakeld. Maar omdat de pixels uit niet-organisch materiaal bestaan, kunnen ze technisch gezien ook helderder schijnen, waardoor MicroLED TV’s potentieel een veel hoger contrast en helderheid hebben.
HDR-controle is daarom meer uitgesproken op een MicroLED-paneel, met extremere zwartniveaus en helderheid dan andere technologieën kunnen bereiken.
MicroLED-technologie kan ook flexibeler zijn, zoals blijkt uit The Wall van Samsung, die modulair is en is opgebouwd uit verschillende stukken scherm die aan elkaar zijn geplakt om een veel groter scherm te maken.
MicroLED heeft echter wel een paar beperkingen. Ten eerste is het, omdat het is opgebouwd uit groepjes pixels van een millimeter groot (een module), eigenlijk alleen bruikbaar in grotere schermformaten, anders verlies je resolutie. De kleinste MicroLED TV die tot nu toe is uitgebracht is 77-inch. De oorspronkelijke Wall TV was 4K en 146-inch.
Andere fabrikanten zijn echter micrometermodules aan het ontwikkelen, dus dat probleem zou ergens in de toekomst kunnen worden opgelost.
Het andere nadeel van MicroLED is dat het momenteel extreem duur is. Zo kostte de 2021 MicroLED TV van Samsung meer dan 150.000 dollar.